Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

Baráž o svět Fotbalová reprezentace dostala Švédsko

Fotbalová reprezentace dostala  Švédsko

foto: Petr Pelíšek

27. 11. 2021 - 10:03

Česká reprezentace se v pátek odpoledne dozvěděla soupeře pro play-off o postup na mistrovství světa 2022. Národní tým narazí v březnovém semifinále na Švédsko. V případě postupu do finále bude soupeřem lepší z dvojice Rusko - Polsko. Napsal o tom server fotbal.cz.

O složení semifinálových dvojic rozhodl páteční los v sídle FIFA v Curychu. Česko bylo společně s Rakouskem, Severní Makedonií, Polskem, Tureckem a Ukrajinou mezi nenasazenými. Itálie, Portugalsko, Rusko, Skotsko, Švédsko a Wales mezi nasazenými celky.

Dva zřejmě nejsilnější nasazené týmy - Itálie a Portugalsko - byly vylosovány do společného pavouku C, což znamená, že jeden z těch gigantů na reprezentační úrovni se na závěrečný turnaj nepodívá.

Soupeř českého týmu z kvalifikační skupiny - Wales - se ocitl hned v prvním pavouku a los mu přisoudil Rakousko. V pavouku A je také Skotsko, se kterým Češi hráli na nedávném evropském šampionátu. To se utká nakonec s Ukrajinou.

Český tým byl vylosován jako čtvrtý z šesti nenasazených a v pavouku B se v semifinále utká se Švédskem. V případě vítězství a postupu do finále se svěřenci trenéra Šilhavého utkají s lepším z dvojice Rusko - Polsko. Los následně rozhodl o tom, že i finálové utkání bude české mužstvo případně hrát na hřišti soupeře, tedy v Rusku nebo Polsku.

„Žádný los nikomu dopředu ještě nic nevyhrál, je potřeba v tomto směru respektovat sílu Švédska, ale určitě jsme se chtěli vyhnout hlavně Itálii s Portugalskem. I když to bude v březnu těžké, máme určitě šanci a do její úspěšné realizace musí nyní všichni dát více než sto procent své energie," uvedl předseda FAČR Petr Fousek.

Reprezentace hrála ve své historii se Švédskem 19 utkání, ve kterých má pozitivní bilanci 9 vítězství, šesti remíz a čtyř proher při skóre 41:27. Naposledy se obě reprezentace utkaly 29. března 2016 v rámci přípravného utkání ve Stockholmu, kde utkání skončilo remízou 1:1 po gólech Marcuse Berga a Matěje Vydry.

V samostatné historii českého národního týmu se proti Švédsku hrálo pouze třikrát, vždy šlo o přípravné utkání. Kromě již zmíněného utkání ve Stockholmu se hrálo ještě 17. srpna 2005 v Jönköpingu (výhra Švédska 2:1) a v Teplicích 20. listopadu 2002. Tento zápas skončilo remízou 3:3.

Švédové v kvalifikační skupině B skončili na druhém místě s bilancí 5 výher a 3 porážek, z toho dvě zaznamenaly v posledních dvou utkáních. Na první Španělsko ztratilo Švédsko čtyři body. Třetí v této skupině skončilo s deseti body Řecko. Následovala Gruzie a Kosovo.

Semifinále se budou hrát ve čtvrtek 24. března 2022 na hřištích nasazených týmů, finále o pět dní později. Hraje se pouze na jeden zápas, nikoliv obvyklým pohárovým způsobem doma/venku.

Česká reprezentace hrála v samostatné historii na mistrovství světa pouze v roce 2006. Alespoň do baráže postoupila poprvé po šestnácti letech.

Šampionát bude příští rok v listopadu a prosinci hostit Katar. Evropa na vrcholný turnaj vyšle třináct zástupců – deset vítězů kvalifikačních skupin a právě tři týmy z březnového play-off.

Další články