Zde může být vaše reklama.
Úterý 23.4.
Svátek má Vojtěch
Menu

Výhra z venku Liberecké volejbalistky překvapily Olomouc

Liberecké volejbalistky překvapily Olomouc

foto: Petr Pelíšek

14. 12. 2019 - 23:33

Před odvetným utkáním evropského poháru CEV čekal volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc zápas 15. kola extraligy a domácí měření sil s Duklou Liberec. Vysokoškolačky ale předpremiéru na duel s italským velkoklubem Busto Arsizio vůbec nezvládly a prohrály 1:3.

Olomoucké utkání, které mělo ve spolupráci s dobročinnou organizací Dobré místo pro život charitativní podtext a vstupné z něj šlo na konto Základní a střední školy CREDO, se pro domácího favorita nevyvíjelo dobře. V úvodním setu měli většinou mírně navrch hosté (6:8, 10:13), Hanačky sice v závěru na chvíli převzaly iniciativu (17:16), od stavu 18:19 však při podání liberecké Lenky Kohoutové neuhrály ani bod - 18:25.

A zatímco první sada nebyla z pohledu univerzity vůbec dobrá, ta druhá se pro ni proměnila v noční můru. Vysokoškolačky se v ní hned třikrát dopustily školácké chyby v podobě špatného postavení, přesto si vypracovaly komfortní náskok 17:9. Ten se ale postupně začal rozplývat (17:13, 18:18). Koncovka setu tak přinesla neuvěřitelné drama, v němž obhájce titulu nejprve od stavu 22:24 zlikvidoval dva setboly protivníka, sám však následně pohrdl třemi svými, aby po třetím libereckém podlehl 27:29.

Teprve ve třetí části utkání předvedly Olomoučanky, čeho jsou pod vysokou sítí schopny. Jejich náskok od počátku narůstal (8:2, 16:7) a Dukla byla nakonec ráda za deset uhraných výměn.

Jenže to byla z hlediska průběhu celého střetnutí pouze epizodní příhoda. Ve čtvrté sadě se Hanačky znovu ocitly v těžkých problémech (1:7, 3:9), které horko těžko eliminovaly (7:10). Za stavu 14:20 se zdálo být hotovo, papírový favorit se sice ještě jednou zvedl (21:23), na víc už to ale nestačilo. Po výsledku 22:25 bylo překvapení v podobě výsledku 1:3 na světě.

„V naší situaci je to obrovsky důležité vítězství. Navíc do Olomouce jsme přijeli bez všech smečařek a moc nám pomohla Lenka Kohoutová, která s námi do tohoto utkání neodehrála jediný balon. Celý tým ukázal, že volejbal hrát umí, a na tuto vlnu se musí vrátit bez ohledu na soupeře. Zápas jsme dobře začali, ve druhém setu jsme využili zmatku protivníka na postavení, ale především si obrovsky cením čtvrté sady, v níž jsme svůj úspěch potvrdili,“ radoval se trenér Liberce Libor Gálík.

„Od nás nesmírně špatně odehraný zápas, příšerně jsme útočili a dnes to nebyl vůbec náš den. Každý na hřišti udělal něco špatně a z toho pramenily naše chyby. Jediné pozitivum vidím v dobrých blocích, to ale na vítězství stačit nemohlo. Musíme teď jít s pokorou do dalších utkání,“ vnímá domácí kormidelník Petr Zapletal.

Pohárový bonbonek v podobě odvety CEV Cupu s elitním týmem italské ligy Busto Arsizio bude v olomoucké univerzitní hale k vidění ve čtvrtek 19. prosince od 18 hodin.

VK UP Olomouc - VK Dukla Liberec 1:3 (-18, -27, 10, -22)

Rozhodčí: Nedbálek, Kubinec. Čas: 105 minut. Diváků: 500.
Olomouc: Dudová, Hodanová, Bežandolská, Orvošová, Michalíková, Strušková, libera Stavinohová, Kulová. Střídaly: Handleyová, Burbeljuková, Kazačenková, Trnková.
Liberec: Candraková, Wopereisová, Svobodová, K. Kohoutová, Rutarová, L. Kohoutová, libero Dostálová. Střídaly: Kolářová, Bartošová, Bajuszová.

Další články