Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Do konce srpna Kraj chce vědět, jak hlučný je provoz dolu Turów

Kraj chce vědět, jak hlučný je provoz dolu Turów

foto: Liberecký kraj

09. 08. 2019 - 09:16

V polském městě Bogatynia se včera konalo setkání zástupců české a polské strany. Předmětem jednání bylo měření hluku, jehož zdrojem je polský hnědouhelný důl Turów nedaleko českých hranic. Měření objednal a platí Liberecký kraj. Výsledky budou známy koncem srpna.

„Negativní dopady rozšiřování těžby v polském hnědouhelném dole Turów řešíme dlouhodobě,“ vysvětlil Jiří Löffelmann, radní pro životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova. „Chceme už nyní vědět, jaké hlukové zatížení důl produkuje,“ doplnil Löffelmann.

„Měření stojí celkem 120.516 korun a jeho výsledky budou známy koncem srpna. Samozřejmě, že je zveřejníme a předáme také polské straně,“ říká hejtman Martin Půta.

Liberecký kraj ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí Libereckého kraje objednal
u Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě – Národní referenční laboratoře pro komunální hluk měření stávající hladiny hluku z dolu v Turówě, který se nachází kousek od českého území. Nespokojenost s rozšiřováním těžby projevují nejen obyvatelé dvou nejbližších obcí – Uhelné
a Oldřichova na Hranicích, ale také obyvatelé Frýdlantska a Hrádecka, které trápí hluk, prašnost
a hrozba ještě většího úbytku vody, než je v současné době.

Odborníci z referenční laboratoře prováděli jednorázové měření včera od 22.00 hodin ve dvou místech v obytné zástavbě, přímo v obci Uhelná a Oldřichov na Hranicích. Hluk by podle české legislativy neměl v noci přesáhnout hranici 40 dB. Po měření a vyhodnocení všech získaných údajů obdrží Liberecký kraj akreditovaný protokol.

„Protokol bychom chtěli také použít při přeshraničních konzultacích, které se budou konat v rámci mezistátního posuzování vlivů záměru rozšíření těžby dolu Turów na životní prostředí,“ uzavřel hejtman Půta. 

Další články