Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Plaga: Školy už dostaly manuál, jak postupovat vůči koronaviru

Plaga: Školy už dostaly manuál, jak postupovat vůči koronaviru

foto: MŠMT

18. 08. 2020 - 10:00

Ministr školství Robert Plaga (ANO) představil manuály k fungování škol při epidemii koronaviru v novém školním roce. Materiál obsahuje přesná hygienická opatření, která budou muset školy dodržovat při výuce. Ministr také prozradil, jak bude vypadat distanční výuka v případě uzavření škol či tříd.

"Úvodem chci říct, že jak jsme avizovali už v červenci, tak jsme včera, tedy 17. července, do škol rozeslali materiály, jak dodržovat různá opatření při výuce," prozradil na úvod Plaga.

Materiál je barevně koncipován tak, aby bylo jasné, co je závazné, co je doporučené směrem od krajských hygienických stanic a co je informační.

Školy nejsou omezené počtem tříd, pro žáky není potřeba dávat potvrzení o bezinfekčnosti.

"Navázali jsme s ministerstem opatření na semafor ministerstva. Je tedy vhodné, aby ředitelé sledovali vývoj situace v jednotlivých regionech. V manuálu nejsou žádná pravidla pro fázování vstupu žáků do škol. Společným jmenovatelem je minimalizace šíření koronaviru," řekl na tiskové konferenci Plaga.

"Co se týká otázek na konání škol v přírodě a školních výletů, ty v tuto chvíli nejsou zakázané, ale konání bude záviset na aktuální epidemiologické situaci," prozradil.

Manuál, který školy dostaly, obsahuje také návod, jak by měla vypadat distanční výuka. Každá škola už dnes podle Plagy také ví, kolik peněz na případnou distanční výuku a online vzdělávání dostane.

V prvním období je důležité zmapovat, co žáci umějí, ne to, co kvůli situaci na jaře neumějí. Manuál obsahuje také koronalinku, existují speciální telefonní čísla pro ředitele, na které se mohou obracet.

Chceme obnovit výuku ve standardním režimu, řekl Vojtěch

Na tiskové konferenci vystoupil také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ten mimo jiné oznámil, že se budou snažit, aby se výuka obnovila ve standardním režimu.

"Shodli jsme se na tom, že na školách využijeme onen krajský semafor, tak abychom i zde mohli dohlížet na vážnost situace. V tomto směru tedy neděláme žádné plošné opatření, ale budeme to sledovat," řekl Vojtěch.

"Důležité je dodržovat pravidla osobní hygieny. To platí stále, pro celou společnost. To je něco, co musíme dodržovat. Také v rámci edukace žáků a studentů," oznámil Vojtěch.

"Bavíme se o nastavení ochrany úst a nosu, venku roušky povinné nejsou, uvnitř budou. Ovšem s určitými rozdíly tak, abychom neomezovali samotnou výuku. Ve třídách jako takových rouška povinná nebude, už jen proto, že jde o homogenní kolektivy. Povinné budou na chodbách, při čekání na oběd. Samozřejmě, při konzumaci nikoliv," dodal Vojtěch.

 

Další články