Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Potká to některé autobusy Pozor! V neděli se mění jízdní řády

Pozor! V neděli se mění jízdní řády

foto: Liberecký kraj

27. 08. 2019 - 16:00

V neděli 1. září se v rámci celostátních změn upravují jízdní řády vybraných linek a spojů v autobusové dopravě v Libereckém kraji.

První významnou změnou je rozšíření garance nasazení bezbariérové přístupných spojů v oblastech Jablonecka a Semilska, které vyplývá z nových smluv uzavřených mezi Libereckým krajem a dopravcem BusLine. „V rámci 10-letého kontraktu požaduje Liberecký kraj vyšší podíl bezbariérově přístupných vozidel. Od dubna letošního roku má Liberecký kraj garantováno v oblasti Jablonecka min. 75 % a v oblasti Semilska min. 80 % nízkopodlažních vozidel,“ vysvětluje Jan Sviták, náměstek hejtmana pověřený řízením resortu dopravy, investic a veřejných zakázek.

Dopravce vozidla již několik měsíců nasazuje. Zapracování garance do jízdního řádu však bylo možné provést až k 1. září. Drobné provozní změny nastaly již na počátku srpna, kdy dopravce začal na frekventovaných spojích linek 530 a 780 vypravovat velkokapacitní tříosé klimatizované autobusy.

Druhou podstatnou novinkou jsou pak změny mezi Libercem a Hradcem Králové. „Obvykle bývá tento termín změny využíván zejména v návaznosti na požadavky škol či studentů v souvislosti se zahájením nového školního roku, ale letos je nejvýznamnější změnou úprava linek mezi Libercem, Turnovem, Jičínem a Hradcem Králové ve spolupráci s Královéhradeckým krajem,“ říká Otto Pospíšil, zástupce ředitele krajského organizátora dopravy KORID LK.

Na lince 370 z Liberce do Hradce Králové dochází k rozšíření nabídky přímého spojení. To však částečně vzniká také díky propojení regionálních spojů Liberec – Jičín a Jičín – Hradec Králové. Na Turnovsku tak cestující musejí dbát zvýšené pozornosti vůči změnám jízdních řádů, neboť u některých spojů dochází k posunům odjezdů. V souvislosti s těmito změnami dochází také k rozšíření nabídky přímých spojů mezi Libercem a Lomnicí nad Popelkou (linka 550), naopak některé spoje z Liberce do Jičína na lince 350 budou nahrazeny výše zmíněnou linkou 370 z Liberce do Hradce Králové.

Zlepšení nabídky se dočkají cestující mezi Jablonným v Podještědí a Českou Lípou, kde vznikne v ranních hodinách další přímý spoj díky propojení dosavadních spojů z Jablonného do Nového Boru a z Nového Boru do České Lípy. Naopak z důvodu velmi nízkého využití a souběhu s vlakem nebude dále objednáván odpolední spoj mezi Žandovem a obcí Starý Šachov.

Přehled všech změn za celý Liberecký kraj naleznou cestující na webu www.iidol.cz v sekci Jízdní řády/Připravované změny.

Koordinátor veřejné dopravy také informuje, že počátkem září budou zveřejněny návrhy jízdních řádů autobusových linek od prosince letošního roku. K návrhům mohou cestující zasílat své připomínky do 18. října.

Další články