Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

Tečka za Tečkou: Končí kontroly certifikátu

Tečka za Tečkou: Končí kontroly certifikátu

foto: Lukáš Blokša

10. 02. 2022 - 09:12

S účinností od dnešního dne vláda Petra Fialy (ODS), zrušila omezení a podmínky pro obchod, služby a volnočasové aktivity ve vztahu k pandemii koronaviru. Nadále se v tomto směru bude regulovat pouze počty osob na hromadných akcích. Rozvolnění, které vláda přichystala, mimo jiné znamená, že už nebude nutné prokazovat se absolvovaným očkováním například při návštěvě restaurací.

V rámci rozvolňování protiepidemických opatření se vláda rozhodla zrušit povinnost prokazovat se certifikátem o očkováním nebo o prodělaném onemocnění covid-19 pro využívání služeb, návštěvu restaurací a pro vstup na kulturní, sportovní a jiné společenské akce. Na hromadné akce může také nově vyšší počet osob.

Nová pravidla, která zruší prokazování covidovými certifikáty, začala platit od půlnoci ze středy na čtvrtek. Co se zatím nemění, je povinnost nosi respirátory ve vnitřních prostorách a omezení počtu návštěvníků na hromadných akcích.

Umělecká představení, sportovní utkání, kongresy a vzdělávací akce bude nadále moci navštívit maximálně 1000 diváků, a to za podmínky, že budou usazeni. Na ostatní hromadné akce může maximálně 100 účastníků. Od 19. února pak bude moci hromadné akce navštívit maximálně 500 neusazených a 1000 sedících osob, přesahuje-li kapacita prostoru 1000 sedících diváků, lze z počtu míst nad 1000 obsadit nejvýše 50 % maximální kapacity k sezení. Ostatní akce, jako jsou spolkové, kulturní, sportovní, tradiční akce, slavnosti a jiná shromáždění pak bude moci navštívit maximálně 500 účastníků.

„Vlna omikronu kulminuje a v brzké době očekáváme, že nákaza bude mít klesající tendenci. To nám dává možnost zmírňovat protiepidemická opatření. Zároveň bych chtěl všechny požádat, aby hygienická doporučení nadále dodržovali, jednali zodpovědně, a vyhnuli jsme se tak případnému zhoršení situace,“ oznámil na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Další články