Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

V Česku začal platit nouzový stav. Co se smí a co ne?

V Česku začal platit nouzový stav. Co se smí a co ne?
Představení o koronaviru

foto: Lukáš Blokša

05. 10. 2020 - 06:57

Na území celé České republiky začal dnešním dnem opět platit nouzový stav. Ten platí na třicet dnů, zároveň jej doprovází opatření, která budou platit následující dva týdny. Jde o uzavření středních škol v rizikových oblastech i zákaz hromadných akcí.

Pro restaurace platí, že v jich může u jednoho stolu sedět maximálně šest lidí.

Nouzový stav bude platit po 30 dní, tedy do začátku listopadu. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) vyhlášení stavu nouze zdůvodnil snahou zbrzdit tempo růstu počtu nemocných. Je to podle Prymuly také proto, že chce do práce proti koronaviru nasadit studenty medicíny, stále více zdravotníků je totiž v karanténě.

Stav nouze neplatí v Česku letos poprvé. Vláda jej vyhlásila už já jaře, tehdy platil od 12. března do 17. května.

V okresech, jež jsou na mapě podle rizika nákazy, takzvaném semaforu, označeny červenou nebo oranžovou barvou, se v pondělí na dva týdny uzavřou střední školy. Praktická výuka se ale ve školách bude moci konat. O opatřeních rozhodnou hygienici v jednotlivých krajích.

Červenou barvu mají na semaforu hlavní město Praha, Praha-západ, Praha-východ a Uherskohradišťsko. Většina okresů, 55, je oranžová, což značí druhý stupeň nebezpečí. Dalších 18 okresů je zelených v prvním stupni rizika.

Jak to bude na školách?

Příštích 14 dnů se na základních školách bude hudební výchova učit beze zpěvu, tělocvik na prvním stupni bude bez omezení, na druhém by měl probihat venku.

Bez zpěvu bude hudební výchova také ve středních školách a konzervatořích, které zůstanou otevřené, protože jsou v regionech s nižším rizikem nákazy označených zeleně. Naopak v červených a oranžových okresech přejdou od pondělí na výuku na dálku kromě středních škol i základní umělecké školy a vyšší odborné školy.

Školní družiny budou fungovat normálně. Zájmové kroužky by se měly omezit jen pro skupiny nanejvýš deseti účastníků uvnitř a 20 venku. To souvisí s dalším opatřením, které bude platit od pondělí, a to zákaz hromadných akcí nad zmíněné počty osob.

Jak je to s omezením hromadných akcí?

Výjimka zde existuje pro členy jedné domácnosti, práci v zaměstnání či podnikání, ale také pro zastupitelstva a jednání státních orgánů či soudů. Přijatá omezení neplatí ani pro aquaparky a posilovny.

V divadlech a kinech se bude moct hrát pro maximálně 500 lidí, nesmí zde ale být otevřené občerstvení. Sportovní utkání budou bez diváků.

Co čeká restaurace? Šest lidí u jednoho stolu

Od dnešního dne platí také několik opatření pro restauce. U jednoho stolu bude moct sedět jen šest lidí. Už podle dřívějších opatření pak můžou být bary a restaurace otevřené jen do desíti večer a mít uvnitř jen tolik lidí, kolik je míst k sezení.

Další články